Saját blog indítása

Manapság számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre egy saját blog indítására. Egyre több honlap kínál egyszerű kezelőfelületen lehetőséget a saját gondolataink megosztására, és ezek többnyire fel vannak készítve a kevésbé informatikus felhasználókra is, így a szaktudás hiánya sem jelendhet akadályt. Hogy merre érdemes elindulni? Ez erősen cél függő.

Google Blogger
A google blogmotorja, számtalan egyszerű testreszabási lehetőséggel. Magyar nyelven is elérhető adminisztrációs felület, az oldal designjának egyszerű testreszabása, könnyen formázható bejegyzések, kategorizálási lehetőség címkékkel. Az egyszerű és átlátható kezelőfelülete miatt kiváló vasztás lehet kezdők és haladók számára egyaránt, hozzálértők számára lehetővé tesz nagyon magas szintű testreszabhatóságot is. Az itt vezetett blogokon nem jelenik meg reklám.

Blog.hu
Magyar gyártású blogmotor, a felhasználói felülete csak magyarul érhető el. Áttekinthető irányítópult, a tartalom tökéletes megjelenését a különböző bejegyzéstípusok teszik lehetővé. Könnyen használható rajta akár facebookos komment rendszer is, bár egyes oldalak esetén a saját név felvállalása csökkentheti a reakciók számát. Kevesebb designolási lehetőség, hozzáértők számára azonban itt is elérhetők speciális lehetőségek. Mivel az oldal magyar eredetű, így az interneten kevesebb forrás (pl.: témák) találhatók hozzá, azonban a teljes súgó magyar nyelvű. Reklámok tekintetében választhatunk egy reklámmentes modell, illetve egy megosztott hirdetéses verzió közül, előbbi esetben azonban saját hirdetést sem helyezhetünk el az oldalon, míg utóbbi esetben a megjelenések felében a blog.hu, másik felében a mi hirdetéseink jelennek majd meg a blogon.

Blogger.hu
Régiesebb megjelenésű adminisztrációs felület, kifejezetten sok bejegyzés formázási lehetőséggel. Könnyen testreszabható elrendezés, számtalan elérhető sablon, ezek azonban nem szabhatók egyszerűen személyre, színek, képek, stb. változtatására nincs egyszerű lehetőség, csak hozzáértők számára. Az itt vezetett blogunkon jobb oldalt reklám jelenik meg.

Blogstar
A blogstar felülete megjelenés szempontjából modern, könnyen áttekinthető, a bejegyzésszerkesztő használata kényelmes. Lehetőség van közvetlen az admin felületen űrlapok létrehozására is, így egy-egy felméréshez sem lesz szükség külső oldal használatára. Designolás terén kevés a lehetőség, jelenleg mindössze 3 sablon, közül választhatunk, és itt is csak pár színt szabhatunk testre, így túl egyedi külső itt nem hozható létre, komolyabb módosítások szakmai ismeretek mellett sem lehetségesek. Az itt vezetett blogokon reklámok jelennek meg.

Reblog
Lehetőséget ad a blog megtekintés közbeni szerkesztésére, a testreszabhatóságot modern témák segítik, ám ezekben csak egy-két dolgot állíthatunk be egyszerűen, komolyabb designoláshoz már szaktudás szükséges. A bejegyzés írása közvetlenül előnézetként történik, azaz rögtön a blogunkon láthatjuk, hogy hogy fog kinézni az irományunk. Az elrendezést a témák megkötik, ám ezen belül a dobozok sorrendje testreszabható. Blogunkon lehetőséget kapunk fájlok egyszerű tárolására is, ám ezek használata már megköveteli a szakmai ismereteket. A blogokon reklámok jelennek meg.

WordPress.com
Egy viszonylag népszerű blogszolgáltató, amely a világszerte híressé vállt azonos nevű tartalomkezelő rendszerre épül. Fontos megjegyezni, hogy a kezelőfelület egyszerűségének ellenére számtalan ingyenes szolgáltatást nyújt, azonban a kezelése nem olyan egyszerű, mint a fentebb leírt társaié. Sok kezdő hajlamos elindulni a wordpress felé, azonban a nagyrészük hamar feladja a harcot a beállításokkal. Hozzáértőbbek számára viszont egy jó megoldás lehet, könnyű, bár nem valami széles testreszabási lehetőséget és átlátható bejegyzésszerkesztőt kínál, így mindenképp kényelmes megoldás. Az itt vezetett ingyenes blogokon időnként megjelennek reklámok.

Cafeblog
A cafeblog az NLCafe blogszolgáltatása, mely szintén WordPress alapokon nyugszik, megjelenése hasonló az előbb említett oldaléhoz. Itt is rendelkezésünkre áll számtalan sablon, melyek megjelenését tovább finomíthatjuk igényeink szerint, így könnyedén egyedi külsőt kölcsönözhetünk az oldalnak. A bejegyzésszerkesztő szintén átlátható és könnyen kezelhető, lehetőséget ad az egyszerű formázások mellett interaktív elemek beágyazására is. Az oldalunkon itt is hirdetések fognak megjelenni.

Persze ezek csak néhány a rendelkezésre álló oldalak közül. Hogy neked melyik a legmegfelelőbb, azt általában a célod határozza meg. Tanácstalan vagy? Írj nekünk bátran Messenger: @adattenger a gombra kattintva, és szívesen segítünk meghozni a döntést.