Az örök kérdés: miről írjak?

Ha úgy tűnik, hogy az írás a hozzád legközelebb álló formája az önkifejezésnek, akkor könnyen újabb kérdésekkel találhatod szembe magad, ilyen például a témaválasztás. Ha az a célunk, hogy az alkotás folyamata tényleg boldoggá tegyen minket, és emellett valami tartalmasat is adjunk a leendő olvasóinknak, akkor mindenképp a saját elgondolásainkból és milyenségünkből célszerű kiindulni.

Mielőtt a konkrét témát körvonalaznánk, célszerű átgondolni, hogy egyáltalán milyen irányba is induljunk el. Ha szeretnénk magunkat direkt módon kitálalni, akkor célszerű valóságra épülő írásokat közzétennünk, lehetnek ezek velünk történt események tapasztalatai, de akár a saját gondolataink is. Ezek leírásával mások betekintést kaphatnak abba, hogy miként is gondolkodunk, és másokban egészen újszerű gondolatokat ébreszthetünk. Eközben természetesen megvan a felszabadító hatása is, jó formában írva ez az irány kifejezetten felszabadulttá tehet minket.

Ott van azonban eközben a másik, egyre többek által preferált vonal, a kitalált történetek írása. Hogyha ezt választjuk az önkifejezésünk eszközének, akkor a gondolatainkat valamivel átvittebb formában, a művek háttereként tudjuk átadni másoknak, és sokszor talán észre sem vesszük, hogy egy-egy történet mögött milyen gondolatok lakoznak. Ennek az iránynak megvan emellett egy egészen más jellegű szabadsága is, de számunkra kiválthat hasonló felszabadultságérzést, mint ha valóság alapú anyagokat publikálunk.

Írhatunk emellett persze valamivel szakmaibb szemmel is, ez is egy fajtája a blogolásnak, azonban ez kicsit elkülönül a korábban említettektől, mert ilyen esetben mindenképp át kell gondolnunk, hogy kikhez is szólunk. Ha azokat vesszük célba, akik mondjuk hasonló hobbival, vagy beállítottsággal rendelkeznek, akkor ennek megfelelően kell megválasztanunk a hangnemet. Ha viszont a hozzá nem értők figyelmének felkeltését tűzzük ki célul, akkor a nemtudásukat is tiszteletben kell tartanunk az anyagok legyártásakor. A szakmai blogok igénylik az adott terület ismeretét, így ebbe az irányba csak akkor vágj bele, ha magabiztosan mozogsz egy témában.

Előfordulnak persze olyan oldalak, amik ezek közül az egyik kategóriába sem sorolhatóak. De ezzel igazából nincs is semmi gond, hisz az internetes publikálást épp ez teszi igazán szabaddá. A blogod témájának megválasztásának csak a képzeleted szabhat határt. Merj szabadon írni!